Over Tuinderij De Stroom

Op het Landgoed Hemmen in de Overbetuwe ligt onze biologische tuinderij De Stroom.

In deze bosrijke omgeving telen we op 3 hectare lichte kleigrond een grote verscheidenheid aan groentes. We werken op biologische wijze, dus zonder kunstmest of bestrijdingsmiddelen. De gewassen kunnen hier rustig groeien tot smaakvolle en gezonde groentes.

In de lente beginnen we met raapsteel, sla, spinazie en bosuitjes. In de zomer volgen de bospeen, courgette, boontjes en suikermais, en tomaten, aubergines en paprika in de tunnelkas. De herfst is de tijd om knolselderij, wortels, bieten en kolen binnen te halen, en in de winter hebben we nog prei, veldsla, boerenkool en spruitjes op het land. Dit is maar een greep uit alle gewassen die we telen.

De meeste van onze producten vinden hun weg naar de klant in de vorm van groentepakketten: de Hemmense groentetas.  Ruim 250 huishoudens hebben een abonnement, en ontvangen elke week weer een tas vol versgeoogste groentes.

Daarnaast gaan er ook groentes naar winkels in de omgeving, zie de Verkooppunten.

Op vrijdagmiddag hebben we onze verkoop op de boerderij "De Groentestek".

De groentemeiden

Angelien hield altijd al van plantjes en ging na haar opleiding milieukunde Wwoofen in Frankrijk. Welmoet deed sociale milieukunde en ontdekte de tuinbouw tijdens een IVN kamp. We kwamen elkaar tegen tijdens onze stage van de Kraaybeekerhof, op Land en Boschzigt in ’s Graveland, en na een aantal jaren daar gewerkt en geleerd te hebben besloten we een eigen tuinderij te beginnen. Linde kwam als stagiaire van de Warmonderhof, na een opleiding bodem, water en atmosfeer in Wageningen, en bleef!

Werk op 't land

Het werk op het land doen we met behulp van twee rode trekkers en allerlei machines, zoals een plantmachine en zaaimachine. Voor het onkruidvrij houden gebruiken we een wiedeg, schoffelbalk en schijveneg. De beregeningspomp zorgt er voor dat het water in droge tijden via buizen en sproeiers op de goede plek komt.

Handwerk zoals wieden en oogsten blijft er nog genoeg over. Het werk zou waarschijnlijk nooit af komen – en ook niet zo leuk zijn - zonder onze trouwe club vrijwilligers. Die bestaan uit maatschappelijke stagiaires, mensen die in de frisse buitenlucht even op andere gedachten willen komen, en mensen die het gewoon leuk vinden om een dag in de week lekker de handen uit de mouwen te steken.   Lijkt het je leuk om ook mee te komen werken, neem dan even contact met ons op!

Samenwerking en vruchtwisseling

We hebben een nauwe samenwerking met André, Petra en Twan van Ekoboerderij de Lingehof. Dit is een akkerbouwbedrijf in Hemmen/Randwijk met 100 ha biologische teelten. Op het erf van deze boerderij hebben wij ook een plek waar we de groentes wassen, inpakken en opslaan. Daarnaast gebruiken we 3 hectare voor het telen van onze groentes. Elk jaar telen we weer op een ander perceel in het dorp Hemmen. Dit is goed voor de bodem en geeft minder kans op ziekten in de gewassen. En voor de samenstelling van de groentepakketten maken we ook dankbaar gebruik van de producten die op De Lingehof geteeld worden, zoals pompoen en uien.