Over Tuinderij De Stroom

Kleine geschiedenis...

Angelien en Welmoet begonnen Tuinderij de Stroom in 2006, met 1 ha vollegrondsgroenteteelt en 75 klanten. Wij gebruikten toen een stukje schuur van de zorgboerderij Philadelphia in Hemmen, om pakketten in te pakken. Onze mechanisatie bestond uit één trekker, een cultivator en een frees. Het planten schoffelen en wieden deden we met de hand. De jaren daarna kochten we elke winter een andere machine, om het werk lichter te maken. We verwelkomden vrijwilligers en stagiaires en de tuinderij groeide gestaag. In 2011 kwam Linde bij ons werken en werd in 2012 onze vennoot. Deze uitbreiding, en de verhuizing naar Ekoboerderij de Lingehof betekende een stap in de ontwikkeling van ons bedrijf.

Tuinderij De Stroom nu

Wij stellen nu wekelijks 450 groente en fruitpakketten samen:  de Hemmense groentetas.  Deze bestaat grotendeels uit groenten van eigen land, maar in de winter en het vroege voorjaar kopen we ook producten bij van collega's en de handel, om het pakket afwisselend te houden. Natuurlijk allemaal biologisch! De appels en peren voor de fruitpakketten komen hoofdzakelijk van onze buren, proefstation voor de fruitteelt van de universiteit Wageningen.

Daarnaast gaan er ook groentes naar winkels in de omgeving, zie de Verkooppunten.

En op vrijdagmiddag hebben we onze verkoop op de boerderij "De Groentestek".

Hier kun je alle groenten en fruit van het seizoen los kopen, biologisch brood van streekbakker Jorrit en biologische kaas van de familie Vilier uit Herveld.

Vruchtwisseling en teelt

Om de gewassen gezond te laten groeien hebben we een ruime vruchtwisseling en verzorgen we de grond met organische mest en groenbemesters. De doorworteling en plantenresten zorgen voor een lossere grond en voeden talloze levende wezens in de grond, die belangrijk zijn voor het beschikbaar maken van voedsel en vocht voor de planten.

Zo maken we gebruik van 2 verschillende percelen waar om het jaar graan staat. Op dit perceel van 3 hectare, hebben we een rotatie tussen vrucht, blad , wortel en koolgewassen. We beginnen in april met prei, tuinbonen, spinazie en raapsteel, bietjes en wortels, in mei de mais, bonen en courgette. Zo zaaien en planten we elke drie weken, om doorlopend te kunnen oogsten. De laatste oogsten zijn in januari en dat zijn de boerenkool, prei en veldsla.

Het planten en schoffelen gebeurt machinaal met behulp van twee trekkers en diverse machines.

In een kleine tunnelkas op het erf telen we in de herfst en lente bladgewassen en in de zomer aubergines en komkommers.

De Stroom community

Er blijft altijd genoeg handmatig werk over, en zijn we blij met een heel aantal vrijwilligers en stagiaires die om allerlei redenen lekker buiten aan de slag willen. Wij zijn een erkend leerbedrijf en bieden een leerplek voor stagiaires van een biologische landbouwopleiding. Lijkt het je leuk om ook mee te komen werken, neem dan even contact met ons op!

Samenwerking

We hebben een fijne plek gevonden op het erf van Ekoboerderij de Lingehof.

Hier is in de zomer de verkoelende notenboom en in de winter de warme kantine, om bij te komen van het werk en te filoferen over nieuwe ontwikkelingen en vanalles en nog wat. Op de Lingehof worden door Andre en Linda op meer dan 100 ha biologische producten verbouwd zoals graan, lupine, pompoenen, aardappels, uien en rode kool . Een aantal van deze producten vinden ook hun weg naar de Hemmense groentetas.