Tijdens het sla oogsten zag ik opvallende hoopjes. Niet een paar, maar echt enorm veel. Na wat speurwerk onder en tussen de kroppen kon ik deze worm op heterdaad betrappen naast zo’n hoopje. Super fijn, want tijdens de droge zomer waren ze moeilijk te vinden. Nu zijn ze dus weer terug, in grote getale doen ze allerlei nuttige werkzaamheden in de bodem. Structuur verbeteren met hun ‘hoopjes’, gangen maken voor de aanvoer van zuurstof en water, organische stof omzetten en mineralen beschikbaar maken voor al die groentes die zich daar weer van voeden. Kortom een applausje voor de regenworm!
Deze week de eerste boerenkool in de groentepakketten. De temperatuur zakt al aardig richting het vriespunt ’s nachts, dus we vonden het wel tijd worden. De boerenkool is goed gelukt dit jaar, het afdekken met netten heeft goed geholpen tegen de koolgalmug. Wel kan er een enkel rupsje verstopt zitten, even wassen dus.

Deze week bijzondere appels en peren in de fruitpakketten. Beide komen van hoogstambomen uit Zoelen. Princess Noble (appels) en Legipont (peren) zijn oude rassen. Tegenwoordig zie je dit soort oude rassen niet veel meer, omdat ze niet optimaal scoren op bijvoorbeeld bewaarbaarheid en transport. Gelukkig hoeven wij ze niet lang op te slaan, want ze gaan deze week meteen in de pakketten en de transportafstand valt ook reuze mee!